Protein a jeho nenahraditelný význam ve vlasové kosmetice

protein v kozmetike

Základ ve vlasové tkáně tvoří tvrdý vláknitý protein, známý jako keratin. Ten má pod palcem několik významných kvalit vlasového vlákna – jako pružnost, hydrataci, odolnost a celkové zdraví vlasů. Časem se však keratin může vytrácet z vlasového vlákna. Za jeho odštěpování nese většinou vinu nesprávná péče nebo nedostatečná výživa vlasů. Právě proto má protein nepostradatelný význam ve vlasové kosmetice. Protein pomáhá znovu obnovit strukturu poškozeného vlasu a navrací jim jejich přirozené vlastnosti.

Známe několik druhů proteinů ve vlasové kosmetice, zatímco každá pečuje o jinou problematiku vlasů.

Druhy proteinů

Keratinový protein je snad nejdůležitějším a zároveň nejefektivnějším ve vlasové péči. Keratin celkově posiluje strukturu vlasového vlákna, vyživuje je a díky tomu, že zanechává vlasy (nejen na dotek) hladkými a jemnými, jej jistě ocení ženy, které bojují s lámavými a krepovitými vlasy.

Kolagenový protein snad ani není třeba představovat – jeho super silou je, že zvyšuje elasticitu vlasů.

Rostlinný protein je výborný pro porézní a poškozené vlasy s roztřepenými konečky. Poréznost je schopnost vlasů absorbovat a zadržet vlhkost. Pokud bojujete se suchými a lámavými vlasy, je pravděpodobné, že máte vysoce porézní vlasy. S tím vám pomohou právě rostlinné proteiny, které se absorbují do vlasů mnohem snáze a nezanechávají na nich nánosy.

Živočišné proteiny se štěpí na mastné kyseliny a tvoří nános, který obalí vlasy ochranným povrchem.

Laktalbumin - mléčný protein je derivován z mléka. S vysokým obsahem mléčné kyseliny s 8 esenciálními aminokyselinami se označuje za nejlepší protein. Jeho účinky ocení suché a poškozené vlasy.

Glykoprotein je derivován z lastur ústřic, rovněž bohatý na aminokyseliny a cukry, které pomáhají posílit strukturu vlasů.

Hydrolyzovaný protein

Tento protein je díky hydrolyzované chemické sloučenině rozštěpen na menší jednotky – z hydrolyzovaných proteinů známe následující:

Hydrolyzovaný sójový protein zvyšuje schopnost vlasů udržovat vlhkost, dále je posiluje, uhlazuje a dodává vlasům lesk.

Hydrolyzovaný pšeničný protein proniká až ke kořeni vlasů a hloubkově je hydratuje. Tím zvyšuje jejich schopnost udržet v nich vlhkost a předchází vysušování vlasů.

Hydrolyzovaný hedvábný protein se vyrábí z pravých hedvábných vláken. Má až několik příznivých účinků na vlasy – zlepšuje jejich pružnost a odolnost, pomáhá zadržovat vlhkost ve vlasech a dodává jim lesk.

Protein jako součást péče o vlasy

Vlasy zvyknou často ztrácet své přirozené vlastnosti, a to iz důvodů jako je nadměrný stres, nesprávná životospráva, ale také nevhodná péče nebo nedostatečná výživa. Zdravý vzhled, ale i samotné kvality zdravých vlasů vám umí navrátit proteinová vlasová kúra.

S proteinem ve vlasové kosmetice se můžete setkat přes různé produkty, ať už jako celá vlasová řada, určená pro specifickou problematiku, jako koncentrovaný olejový komplex, ampule či intenzivní masky a zábaly.

Jaký protein volit

V případě, že se potýkáte s příliš krepovitými a vyčerpanými vlasy, určitě sáhněte po produktech s těžším a hustším složením – to najdete u rostlinného proteinu. Velkou pomocí vám budou másla a masky s hustou konzistenci, kondicionéry a oleje, které můžete nechat ve vlasech i přes noc.

Pokud jsou však vaše vlasy příliš jemné nebo náklonné k častému mazání, husté a těžké přípravky by je pouze zatížily a vlasy by od nich mohly působit splasklé. U jemných vlasů se raději spolehněte na lehkou, nezatěžující konzistenci vlasových olejů a ochranných sér.

Při časté tepelné úpravě vlasů nebo pro vysušené vlasy a roztřepené konečky, je vhodné volit proteiny, které je hydratují a pomáhají uzavírat, a následně udržet vlhkost ve vlasovém vláknu. Můžete tedy sáhnout po keratinovém, ale i sójovém či pšeničném proteinu.