Jak často je rozumné si barvit vlasy?

Šediny, barva se kterou se neumíme ztotožnit, touha po změně vizáže nebo jen odrostlé vlasy po předchozím barvení. Každá z těchto alternativ dává jasný důvod ke koupi nové barvy na vlasy. Jenže jak často je vůbec bezpečné a potřebné si vlasy barvit? V odpovědi na tuto otázku by s největší pravděpodobností nebyli za jedno ani profesionálové, ne ještě my laici.

Není barva jako barva!

Současná nabídka přípravků na barvení vlasů je bohatá na množství druhů barev i konkrétních odstínů. Ne každá barva je ovšem vhodná právě na naše vlasy! Udělejme si tedy malou exkurzi světem barev. Pokud bychom se na barvy podívali z pohledu trvanlivosti, našli bychom dvě skupiny barev – permanentní a přelivy. Přeliv je jedním z nejméně agresivních zásahů do našich vlasů, protože neproniká do jejich nitra, ale jen obalí do barvy. Neobsahuje amoniak a postupně se z vlasů vymývá. Na oživení nebo jen jako zkouška bez následků je však ideální. Na vlasech vydrží i několik umytí v závislosti na procentu koncentrace.

Pokud jsou však šediny naší noční můrou, je lepší sáhnout po barvě trvanlivé – tedy permanentní. Tento druh barvení již není vhodný pro krátkodobé výstřelky ani pro domácí experimentování, protože v tomto případě již jde o agresivní chemický proces. Předchází mu smíchání barvy s vyvíječem a tato expanze už proniká hluboko do vlasové kutikuly, když vlas nejprve zesvětlí a následně zabarví. Krycí schopnost permanentních barev je však 100% a nevymývá se. K vlasům je však poměrně agresivní, protože téměř každá obsahuje peroxid a amoniak.

A nakonec je zde ještě jedna technika úpravy vlasů – melír. Melírování je ve skutečnosti technika barvení nebo zesvětlování vlasů pomocí melírovacího prášku s přidáním oxidantu. Nedá se říci, že by tato technika byla k vlasům šetrnější než barvení, avšak dobře zvládnutý melír dodá vlasům velmi přirozený vzhled a půvab. Ale ani zde není třeba zapomínat na to, že melírování je nezvratný proces a už není cesta zpět k obnově naší přirozené barvy vlasů.

Barvy, které vydrží dny, ale i celé týdny       

Frekvence barvení vlasů záleží na několika faktorech. Hlavně u permanentních barev je důležité, jak zdravé jsou naše vlasy a na jak velký zásah se chystáme. V zásadě platí, že pokud barvíme celou hlavu, frekvence by neměla být kratší než 5-7 týdnů, hlavně kvůli peroxidu. Není žádným tajemstvím, že profesionální barvy používané v kadeřnických salonech jsou kvalitnější, a tedy i šetrnější k našim vlasům. V případě, že dobarvujeme jen odrostlé vlasy, můžeme frekvenci snížit i na 1 měsíc, resp. podle potřeby. Po každém barvení je vhodné ošetřit suché nebo poškozené vlasy vhodným ošetřujícím přípravkem. Také je rozumné omezit horkou vodu při jejich mytí a fén také není tou nejlepší volbou.

I díky moderním technologiím a poznatkům už dokážou výrobci barev namíchat jejich složení tak, aby co nejšetrněji zasahovali do kvality našich vlasů. A přestože vždy zůstane barvení chemickým procesem, máme ze dne na den větší šanci, že naše vlasy nebudou po barvení zničeny či trvale poškozeny.