Vypadávání vlasů – jak proti němu bojovať?

Mohlo by se zdát, že vypadávání vlasů je fenoménem dnešní uspěchané doby. Jistě, stres a duševní pohoda (či spíše nepohoda) mají svůj vliv na každý náš problém, avšak mnohdy je dobré podívat se na kořen věci z nadhledu. Jaké jsou možné příčiny vypadávání vlasů a jaký arzenál povolat do boje, abychom tento nelichotivý trend zvrátili?

Když jsou vlasy naší chloubou

Krásné, zdravé a lesklé vlasy jsou skutečně pýchou a ozdobou hlavy každé ženy, ale i muže. Vlasy však kromě té estetické funkce mají i mnohem důležitější poslání. Jsou jakousi ochrannou helmou hlavy, chrání ji před slunečním zářením, ale i chladem a fyzickým poškozením. Časem se vlasy mění, mění se jejich barva, kvalita, staré vypadnou, ale na jejich místě narostou nové. Počet, tedy hustota vlasů, je stanovena již v naší genetické výbavě před narozením. Ale jejich kvalitu a zdraví má, až na pár výjimek, v rukou každý sám.

Z hlediska estetického mají vlasy zase jistou komunikační funkci. Husté a lesklé působí reprezentativně a jsou odrazem zdraví jeho majitele. Naopak řídké a slabé vlasy jsou často předzvěstí nemoci nebo jiného zdravotního problému svého majitele. Na jejich růst či vypadávání však ovlivňuje kromě zdravotního stavu také střídání ročních období. Tak jak je to jen přírodě typické, se jim na jaře a v létě daří, ale v zimě a na podzim není chomáč vlasů na hřebenu ničím výjimečným.

Nejčastější příčiny vypadávání vlasů

Je mnoho příčin, které mají přímý vliv na růst a hustotu našich vlasů. Mohou být chorobné, ale rovněž nechorobné, a dokonce také dědičné. Stres a hektická doba může být jednou z nich. Právě vlivem stresu se v těle tvoří mužský hormon androgen nebo také testoid, který má neblahý vliv právě na nadměrné vypadávání vlasů. Nešetrné zacházení, barvení, horký vzduch či nesprávné česání jsou hlavně u žen poměrně častým důvodem jejich nezdravého vzhledu, lámavosti či dokonce vypadávání. Toto jsou zjevné příčiny, které jsme schopni ve většině případů velmi jednoduše ovlivnit nebo alespoň minimalizovat.

S těmi chorobnými to je už trochu těžší. Zde jde často o hormonální poruchy, některá chronická onemocnění nebo dlouhodobé užívání agresivních léků (také chemoterapie), jejichž vlivem vlasy nedostávají dostatek výživy a ty nové nemají energii na růst. Při každém náznaku či podezření je tedy dobré být obezřetný a problém řešit již v zárodku. Předejít tak můžeme nejen nemalé estetické újmě, ale často i závažnějšímu zdravotnímu problému. Protože i vypadávání vlasů může být jedním z varovných signálů, že něco není v pořádku.

vypadavanie-vlasov-andopa-sk

Nejlepší obrana je útok

Jak tedy zatočit s nezdravými a vypadajícími vlasy? Docela na začátek je dobré začít od sebe. Ne nadarmo se říká, že krása člověka vyzařuje z jejího nitra. Jistě, dalo by se to chápat i v přeneseném významu, ale v tomto případě by to mohlo platit doslovně. Je velmi důležité, jak žijeme, jak se stravujeme a kolik se hýbeme. Otřepaná pravda, kterou nepříliš rádi posloucháme. No zdravý životní styl je stavebním kamenem našeho zdraví a vitality, tím i vitality našich vlasů. Proč to tedy alespoň nezkusit…

Další z možností, která se při mnoha problémech s vlasy osvědčila, je přírodní léčba nebo také ověřené babské recepty. Starý dobrý vaječný žloutek, kokosový nebo olivový olej, ale i kopřiva, rozmarýn či levandule jsou osvědčenými domácími prostředky proti vypadávání vlasů a na jejich obnovu a růst. Teprve tehdy, když už je příroda bezmocná, je čas sáhnout na léky či speciální kosmetické přípravky.

Říká se, že v očích člověka je ukryto všechno. Náš zrak je opravdu zrcadlem našeho nitra, avšak nejsou i krásné husté vlasy odrazem naší vitality a zdraví? Jistě ano. Starejme se tedy o ně, jak nejlépe umíme. Dopřejme jim množství vitamínů a minerálů z naší pestré stravy, hýčkejme je přírodními zábaly a maskami, nezatěžujme je zbytečnou chemií a ony se nám odvděčí atraktivitou a přitažlivostí.

Mezi naši nejprodávanější a velmi oblíbenou řadu patří produkty ASP Kitoko Age-Prevent, které slouží na slabé, lámavé a vypadávající vlasy.