Jak na správnou péči o vlasy v létě - jednoduše a efektivně

vlasy v lete

Zdravé vlasy se odjakživa považovaly za ženskou korunu krásy. A zatímco jsme všechny hrdé na svou zdravou, lesklou hřívu, péče o ni většinou není jednoduchá. Hlavně péči o vlasy v létě nám může dát zabrat. Pot, prach, chlór či slaná voda – to vše umí s našimi vlasy nadělat neplechy. Naštěstí to však není nic s čím byste si s trochou času a se správnou péčí neuměli poradit.

I proto vám přinášíme dnešní článek s jednoduchým návodem, který zaručí vašim vlasům perfektní ochranu i na vaší následující dovolené.

Správná ochrana vlasů

V létě je mimo jiné velkým nepřítelem našich vlasů i silné UV záření, které poškozuje keratin a melanin ve vlasech. Keratin zajišťuje vlasům odolnost a pružnost, zatímco melanin pečuje o barvu vlasového vlákna.

Jelikož vlasy jsou vystaveny neustálému zatížení, je třeba volit vlasovou kosmetiku, která vlasům doplní potřebné živiny. Soustřeďte se na produkty, které obsahují ceramidy, zinek, hořčík, vitamíny B, D a E, a hlavně UV filtr – ten chrání vlasy před UV a UVB zářením.

Barvení vlasů

Další věc, kterou byste měli v létě zvážit, chcete-li si zachovat zdravé vlasy, je vzdát se jejich barvení. Barvené vlasy mají tendenci slábnout při dlouhém pobytu na slunci a jejich péče musí být následně intenzivnější.

Jak vlasy vyživit a hydratovat

Hydratace vlasů je mimořádně důležitá, jedná-li se o péči o vlasy v létě. Pravidelně používejte kvalitní vlasovou masku, kondicionér nebo oleje jako kokosový, arganový, olivový. Masku nechte působit minimálně 10 minut před jejím smytím. Vlasový balzám můžete nechat působit i přes noc pro hloubkovou hydrataci. Potom vlasy nezapomeňte přes noc zabalit do ručníku nebo nějaké látky.

Nešlápnete vedle, ani pokud na konečky po jejich umytí nanesete ochranný olej nebo sérum.

umyvanie vlasov pocas leta

Mytí vlasů

S tímto bodem asi nebude každý ztotožněn, ale pokuste se vlasy během léta nemýt tak často. Časté mytí vlasů totiž zbavuje pokožku hlavy přirozeného mazu, čímž se zvyšuje mazání vlasů. Stejně časté mytí vlasů vede k jejich vysušení, krepovatění a lámavosti. Jako alternativu zkuste suchý šampon.

Nezatěžujte vlasy

Veškerá péče o vlasy v létě může vyjít vniveč, pokud budete své vlasy zatěžovat zbytečnými přípravky. Pokud víte, vyhněte se stylingovým produktům, případně volte takové s ochrannými složkami. Jako ochranu před sluncem můžete také použít přikrývky hlavy jako čepice, kšiltovky, klobouky – výběr je jen na vás!

Rovněž se pokuste minimalizovat používání gumiček a sponek, a raději dopřejte svým vlasů volnost. Pokud si přece jen nevíte rady s rozpuštěnými vlasy, sáhněte raději po výplních vlasů nebo hrubších gumičkách z jemných látek, abyste předešli lámavosti vlasů.

A jaké jsou vaše zaručené tipy na ochranu vlasů v letních dnech?