Žehlička na vlasy – jak vybrat tu správnou pro vaše vlasy

zehlicka na vlasy - blog

Žehlička na vlasy je pro mnohé z nás samozřejmou součástí vlasové výbavy – ať už jako chytrý pomocník při tvorbě účesu pro mimořádnou událost nebo i při každodenním stylingu. Při používání vlasové žehličky je však třeba o vlasy pečovat a chránit je před poškozením, které by jim úprava teplem mohla způsobit. K tomu, aby používání žehličky bylo pro vaše vlasy co nejšetrnější, v tom hraje podstatnou roli právě její správný výběr.

Typ vlasů

Nejpodstatnějším, k čemu byste při výběru měli přihlížet, je typ vašich vlasů – na tom závisí druh, materiál, rozsah teplot a ochranné funkce, které v nové žehličce musíte hledat.

Zatímco jemné prameny vyžadují citlivější přístup, je pro ně vhodnější keramická žehlička na vlasy, zatímco husté, kudrnaté vlasy vyžadují vyšší teplotu k vyrovnání, a v tom případě je pro ně vhodná titanová či parní žehlička.

Účel žehličky

Žehličku vybírejte také podle účelu, pro který vám bude sloužit. Pokud se budete snažit skolit nepoddajné vlasy, volte žehličku se širokými narovnávacími destičkami. Chcete-li čas od času i nějaké vlnky, zaoblené hrany nebo žehlička s užšími žehlicími destičkami jsou tou vhodnou volbou. No a pokud rády experimentujete s rozličnými účesy, nešlápnete vedle se žehličkou s výměnnými nástavci.

Materiál žehlící plochy

Pokud jste si stanovili typ vašich vlasů a hlavní účel žehličky, prvotním bodem, podle kterého byste se měli řídit je materiál žehlících destiček.

Kovové destičky jsou ze všech nejnevhodnější pro vlasy. Jelikož se jejich plocha nahřívá nerovnoměrně, mohou vlasy popálit nebo až spálit. Rovněž si dejte pozor na kovové žehličky s keramickým povrchem, keramický obal se na žehličce může časem porušit a vaše vlasy tak přijdou do přímého kontaktu s rozžhaveným kovem.

Keramické destičky se zahřívají rychle a rovnoměrně – jsou proto vhodné pro jemné nebo krátké vlasy, pro které je šetrnější je upravovat při nižších teplotách.

Teflonové žehličky jsou rovněž vhodné pro jemné vlasy, jelikož teflon chrání vlasy před teplem a před připálením stylingových produktů.

Turmalínové žehličky mají speciální funkci ionizace. Turmalínové destičky produkují záporné ionty, což působí antistaticky a díky udržení vlhkosti v pramenech působí vlasy žárově a leskle.

Titanové žehlicí plochy jsou nejodolnější vůči teplotám a poškození, což se odráží i na jejich dlouhou trvanlivost. Tyto žehličky jsou vhodně pro husté, nepoddajné vlasy, a práci s ní mají v oblibě i profesionálové.

Kombinace materiálů vám ztlumí výhody více materiálů do jednoho produktu. Ovšem dejte si pozor, jakou kombinaci materiálů zvolíte. Kombinace turmalínu a keramiky bude vhodná pro jemné vlasy, které jsou efektivní i při nižších teplotách. Spojení keramiky a titanu vám zase nabídne široký rozsah tepelného nastavení.

vyber spravnej zehlicky na vlasy

Dodatečné funkce žehličky

Funkčnost žehličky však nekončí jen při narovnávání našich vlasů. Dnešní trh již nabízí širokou škálu žehliček s rozličnými funkcemi, které nám pomáhají naše vlasy chránit, vyživovat a upravovat zároveň.

Ionizace, o které jsme se již zmínili výše, je funkce, díky které žehlička produkuje záporné ionty, které neutralizují kationty ve vlasech. Díky tomu budou vaše vlasy hydratované, lesklé a předejdete jejich lámavosti.

Destičky s napouštěním sér a olejů – jednotlivé žehličky můžete napustit ošetřujícími oleji nebo neoplachovacím kondicionérem. Ty se teplem aktivují ve vašich vlasech a podporují tak jejich uhlazení a lesk.

Úprava mokrých vlasů - většina žehliček je určena pro manipulaci se suchými vlasy. Některé modely však disponují funkcí šetrného vysušení vlasů, přičemž je zároveň i vyžehlí. Tento typ je vhodný pro husté vlasy, které vyžadují intenzivnější úpravu.

Parní žehličky na vlasy mění vodu na páru, přičemž jsou vlasy po narovnání hydratované a mnohem méně na ně ovlivňuje teplo. Pomocí nich můžete dokonce aplikovat i přípravky s keratinem přímo do struktury vlasů.

Praktičnost žehličky

A na závěr ještě můžete zvážit dodatečné vymoženosti žehličky, které vám usnadní zacházení s ní.

Regulace teploty – stupeň teploty se nachází v rozmezí 80 až 240°C, což se liší u každého modelu. Teplotu si dokážete nastavit pomocí tlačítek nebo díky displeji či diody. Některé modely zobrazují také zbývající čas do požadovaného nahřátí a možnost uzamčení tlačítek a nastavené teploty.

Automatické vypnutí ocení hlavně ti, kteří ráno často spěchají a ne vždy se stihnou ujistit, zda je žehlička vypnutá. Díky této funkci se žehlička automaticky vypne po určité době.

Otočný kabel je praktickou součástí žehličky, kterou oceníte hlavně pokud chcete žehličku využívat také k natáčení vlasů pro snadnější manipulaci s přístrojem.

Velikost ramen žehličky se pohybuje od 1,5cm do 5cm, a výběr velikosti žehlících destiček závisí jak na délce tak i typu vašich vlasů.