Jak vybrat správný šampon? Na toto si dejte pozor

Jak vybrat správný šampon Na toto si dejte pozor andopa cz

Obchody s kosmetikou jsou přeplněné šampony s různými vlastnostmi, vůněmi a cenami. Vybrat si ten správný nás někdy stojí léta zkoušení a neúspěchů. Ještě složitější je to pro kadeřníky a stylisty, kteří nemají možnost dlouhodobě ošetřovat vlasy klientů a za krátký čas potřebují co nejlepší efekt.

Při koupi šamponu si často přejeme, aby vyřešil naše největší problémy s vlasy, ale nesmíme zapomínat na pokožku hlavy. V ní jsou uloženy vlasové kořínky a vlasy tak získávají potřebnou výživu k růstu. Šampon na vlasy je tedy výrobek ošetřující pokožku i povrch každého vlasu od kořínků po konečky.

Ingredience v šamponech

Dlouhý seznam krkolomných názvů ingrediencí na šamponu nám obvykle moc neříká. Proto se zaměřte na tyto základní body:

  • neměl by obsahovat mnoho sulfátů, tedy látek, které podporují tvorbu pěny - ačkoli máme pocit, že právě pěna naše vlasy myje, ve skutečnosti je vysušuje a obírá o lesk,
  • neměl by obsahovat parabeny,
  • šampony by měly, podobně jako jiná kosmetika, využívat sílu přírodních ingrediencí, jako je aloe vera, čajovníkový olej nebo heřmánek.

Respektujte typ vlasů

Vlasy se liší hlavně podle toho, kolik přirozených olejů obsahují. Je-li jich příliš mnoho, mluvíme o mastných vlasech, které potřebují šampon na objem vlasů, protože jsou často zároveň jemné. Maz tvořící se na pokožce totiž způsobuje, že vlasy jsou u kořínků zatížené a směřují rovnou dolů těsně podél hlavy. Vhodným šamponem je Revlon - Amplifier, který obaluje celý vlas panthenolem a tím jej chrání a zároveň zvětšuje jeho objem. Jelikož mastné vlasy vyžadují častější mytí, je vhodné vybírat i šampon s obsahem bambuckého másla, aby pokožka příliš nevysychala a zároveň s obsahem antioxidantů, které působí jako výživa a ochrana proti toxinům.

RP_PY_AMPLIFIER_SHAMPOO_350ml

Na druhé straně spektra jsou suché vlasy, které jsou mnohdy také kudrnaté nebo vlnité. Takový typ vlasů snese i mastnější složky v šamponech, například arganový olej. Ideální volbou je šampon na suché vlasy Echosline – Seliár Argan.

echosline_argan_seliar_sampon_vyzivny_s_arganovym_olejom_350ml_andopa_sk-1

V případě suchých vlasů pokožce hlavy chybí vlhkost a proto jsou vhodné šampony pro hydrataci vlasů. Doporučujeme je zejména máte-li suché vlasy a zároveň suchou pokožku hlavy, na které se tvoří lupy. Šampon ASP - Moisture Boost dokonale regeneruje suché a namáhané vlasy, zvláště pokud musí bojovat s chlórem nebo nevhodným odbarvováním, častým a dlouhým fénováním a podobně. Navíc obsahuje UV filtr, tedy vlasy nevysušuje ani slunce.

asp_moisture_boost_sampon_300ml_andopa_sk

Jsou-li vlasy velmi vysušené, mají tendenci se štěpit. Chybí jim lesk, vlas není uzavřený a hladký a proto zvyknou odstávat na všechny směry. Je vhodné na nich použít šampon na uhlazení vlasů, který je ochrání před tzv. krepatěním, například šampon Le Cosmetique - Brilliant.

le_cosmetique_brilliant_sampon_pre_kucerave_vlasy_1000ml_andopa_sk

Specifickým fenoménem jsou barvené vlasy, které mohou být kvůli chemickým látkám obsaženým v barvách také sušší. I v případě používání kvalitních barev se jedná o zátěž pro vlasy, proto je třeba podpořit jejich zdravý vzhled šampony na barvené vlasy. Díky ingrediencím, jako je například keratin, jsou barvené vlasy zářivé a hedvábně jemné. Uzamkne barvu ve vlasových kutikulách a tak na nich barva – tedy pigmenty – vydrží déle. Vhodný šampon pro barvené vlasy by neměl obsahovat sulfáty ani parabeny. Tak je tomu v případě šamponu Echosline - Seliár Keratin.

echosline_seliar_keratin_sampon_regeneracny_s_keratinom_350ml_andopa_sk-1

Na dostatečně lesklé vlasy a zdravou pokožku hlavy doporučujeme šampony pro všechny typy vlasů. Pokud se nepasujete s žádným problémem, není vhodné aplikovat na pokožku hlavy speciální péči, protože byste tak nechtěně narušili její rovnováhu. Jsou tedy vhodné šampony s obsahem antioxidantů, které podporují odolnost koruny krásy vůči znečištěnému životnímu prostředí.