Jak dokonale upravit mikádo

mikado uces

Mikádo, někdy nazývané také bob, je typ účesu, při kterém vlasy sahají maximálně po ramena, ale často jsou mnohem kratší. Může se upravovat do rovné linie, ale většinou ženy volí sestřih ve tvaru podkovy, kdy jsou vlasy kolem obličeje delší a směrem k zátylku se zkracují.

Tento střih byl mimořádně moderní ve dvacátých letech minulého století. Ženy chtěly jednoduše upravitelné vlasy a zároveň byly projevem jejich emancipace. Extravagantní dámy volí také asymetrické mikádo, kdy jsou vlasy na jedné straně hlavy delší a na druhé krátké.

Mikádo účes je elegantní způsob, jak upravit jemné vlasy. Jednoduše se upravuje, potřebujete na něj zejména kvalitní kartáč na vlasy a speciální šampon. Účesy z krátkých vlasů působí velmi šik a ženy díky nim vypadají, jako by měly více energie a rozhodnosti. Pokud hledáte výraznou změnu, mikádo nebo bob může být to pravé, co zaujme vás i vaše okolí. Než navštívíte kadeřníka, řekněme si něco o výhodách těchto účesů, péči o ně a konečně i o tom, komu nejvíce svědčí.

Péče o mikádo

Jak jsme již zmínili, mikádo volí často ženy s jemnými vlasy, které nelze jednoduše zvlnit a nemají dostatečný objem. To ale neznamená, že mikádo nebo bob účesy nejsou vhodné i pro ženy s hustými a nepoddajnými vlasy. Základem péče o tento účes je používání šamponu pro uhlazení vlasů. Ušetří vám hodně právě při následném stylingu, protože vlasy díky němu nebudou rozcuchané na všechny strany, ale budou pěkně padat směrem dolů.

Po umytí je třeba použít při sušení vlasů i kulmu na vlasy. Nejčastěji jí upravujeme konečky vlasů, které by měly směřovat k bradě a ke krku, tedy je zatáčíme dovnitř. Pokud máte jemné vlasy, použijte kulmu nebo fén s kartáčem i u kořínků vlasů. Takto je nadzvednete směrem nahoru a dodáte vlasům větší objem.

Nakonec je třeba použít vhodné stylingové přípravky pro krátké účesy. Vlasy by neměly zatěžovat, ale naopak dodávat jim objem a zároveň zajistit, aby celý den držely uhlazený tvar. Vašimi základními „zbraněmi“ tedy bude lak na vlasy a vosk, kterým upravíte konečky.

Jak často stříhat mikádo?

Vlasoví stylisté se shodují na tom, že kratší střihy je třeba upravovat v intervalu tří až sedmi týdnů. Pokud máte složitější střih mikáda, například s ofinou, je lepší jej upravovat spíše každé tři týdny, aby byl praktický na úpravu a zároveň vypadal stále skvěle. Pokud máte tzv. dlouhý bob, můžete kadeřníka navštívit přibližně každých šest týdnů, nebo ve chvíli, kdy si už neumíte vlasy rychle upravit.

bob ucesy

K jakému typu obličeje se mikádo nejvíce hodí?

Když si chcete představit ideální tvář pro mikádo, můžete si vzpomenout na Coco Chanel, která tento účes velmi ráda nosila. Přestože chytrý kadeřník dokáže najít vhodnou délku a úpravu mikáda pro každý typ obličeje, nejvíce se hodí k útlejší a oválné tváři. Naopak, má-li dáma spíše kulatý obličej, mikádo ji může nevhodně rozšiřovat.

Osvěžte mikádo melírem

Mikádo můžete oživit několika triky. Jedním z nich je přidání ofiny – rovné, zešikmené nebo extra krátké, pokud na to máte odvahu. Konzervativnějším způsobem jeho osvěžení je melír. Nejoblíbenější je v posledních letech platinový melír, který skrývá šediny a dodává vlasům šmrnc.

Nezapomeňte na to, že barvené vlasy potřebují zvláštní péči. Pokud zabarvíte pouze některé prameny, mohou být sušší než ty ostatní a na účesu jako je mikádo si jednoduše všimneme jakékoli nedokonalosti. Proto vsaďte na kvalitní kosmetické přípravky, které vlasy vyživí a dodají jim lesk. U mikády je nejdůležitější, aby je uhladili a každý pramen si „sedl“ na své místo.