Péče o dlouhé vlasy

V dřívějších dobách byly synonymem ženskosti a pýchou každé mladé a vdavkůchtivé slečny. Jejich délka a hustota byly základem pro tvorbu těch nejparádnějších copů, drdolů či loken. A přestože od té doby uběhlo už mnoho let, krásné dlouhé vlasy jsou i dnes důvodem pootočit se, zda jen tiše závidět její majitelce.

ako-sa-starat-o-svoje-dlhe-vlasy-andopa-sk

Dlouhé vlasy nejsou pro každého

Je fakt, že asi každá žena prošla v životě obdobím, kdy jí učarovaly právě dlouhé vlasy. Ať už to bylo v dětství, v mládí, nebo i na stará kolena, dlouhé vlasy jsou jednoduše IN vždy. A i když se na první pohled může zdát, že je to s nimi mnohem jednodušší než s krátkými, není to docela pravda. V první řadě dámy, které rády experimentují s barvou či střihem, nejsou na dlouhé vlasy těmi nejlepšími adeptkami. Ne proto, že by si s touto délkou neporadili, ale obzvlášť k dlouhým vlasům je dobré přistupovat šetrněji a tak trochu konzervativněji. Třeba si uvědomit, že kosmetické zásahy, jako je barvenízesvětlování či dokonce melír, jsou trvalými zásahy do kvality a vzhledu vlasů, takže jeden nesprávně zvolený krok může vést k jejich trvalému poškození. A to by byla při jejich léty udržované délce velká škoda!

Co všechno škodí dlouhým vlasům?

Krásné vlasy jsou často výsledkem náročného procesu péče. A přestože se najdou i šťastlivci, kterým genetika nadělila do vínku vše, za co my ostatní musíme tvrdě bojovat, krásu a zdraví svých vlasů máme většinou ve vlastních rukou. A ať už jde o vlasy dlouhé či krátké, i zde platí, že všeho moc škodí. Co tedy našim vlasům škodí nejvíc? Je toho poměrně hodně, co bychom si ve snaze o dokonalost mohli odpustit, ale dlouhé vlasy mají svá specifika. Jedním z nich je příliš časté barvení. Když už to jinak nejde, například kvůli vyrůstajícím šedinám, tak vždy je třeba zvolit kvalitní barvu, a pokud je to možné, barvit jen odrostlé vlasy. Ani časté mytí, horká voda, sušení či tvarování teplem /kulma, žehlička/ nedělá vlasům extra velkou službu.

Kvůli jednoduššímu rozčesávání, hlavně u dlouhých vlasů, často saháme po kondicionéru. Možná si to ani neuvědomujeme, ale právě jeho častým používáním své vlasy oslabujeme. Pokud je kondicionér jen lékem pro jejich lepší rozčesávání, zkusme občas použít raději masku. A když jsme už při tom česání, ani tady to u dlouhých vlasů netřeba přehánět. Češeme je jen kvalitním kartáčem nebo vhodným hřebenem. No a na závěr jsme si nechali asi nejčastější prohřešek, který v souvislosti s dlouhými vlasy dělá většina žen, a tím je gumička. I když i zde je třeba rozlišovat, o jakou gumičku jde. Klasická tenká gumička držící ocas v pevném sevření je pro zdraví a výživu vlasů noční můrou. Pokud už chceme vlasy sepnout, tak do látkou obalené pryže, která je volnější a nedrží je tak těsně. A přestože krásný koňský ocas působí velmi přirozeně a prakticky, dopřejme vlasům občas trochu volnosti a nechme je jen tak vát ve větru.

Kvalitní kosmetická péče vs. ověřené babské recepty

Současná nabídka kosmetických přípravků na péči o vlasy je neskutečně bohatá. Mnohé značky již sahají při výrobě po přírodních zdrojích a ingrediencích a některé jsou z velké části přírodní. Avšak k tomu, abychom dali svým vlasům tu nejlepší výživu, je třeba začít u sebe samých. Strava s dostatkem vitamínů a minerálů bude pro každý typ vlasů tím nejlepším startem na cestě ke zdraví. Nepodceňujme ani zdravou pokožku hlavy. Právě zde bychom měli svoji snahu o vitalitu vlasů začínat. Je jedno, jestli zvolíme kvalitní regenerační přípravky a masky, nebo se rozhodneme pro čistě přírodní oleje, naše pokožka hlavy se nám časem odvděčí přirozenou nadílkou krásných zdravých vlasů.

dlhe-vlasy-a-starostlivost-o-ne-andopa-sk-1

Jako alternativu tužidel či laků na vlasy můžeme někdy zkusit obyčejné pivo. Jeho nepříliš vábné aroma může někoho odrazovat, ale po usušení vlasů se vytratí, pevnost a objem však zůstane. Roztřepené konečky vlasů dokážeme velmi jednoduše zacelit vmasírováním kokosového nebo arganového oleje a lesk našim vlasům dodá i opláchnutí vývarem zeleného či černého čaje. Ani na zesvětlení blond vlasů není nutná drastická chemie, stačí pár kapek citrónu nebo opláchnutí heřmánkem. Internet je plný receptur na čistě přírodní masky a zábaly, které jsou léty osvědčené. A i když se výsledek možná nedostaví hned po prvním použití, k našim vlasům jsou stoprocentně šetrnější a přirozenější než kterýkoli kvalitní kosmetický přípravek.

Přirozeně zdravé dlouhé vlasy jsou opravdu tou pověstnou korunou krásy každé ženy. Jsou odrazem jejího vnitřního zdraví, vitality, vlastního sexapeal a přiměřené péče o jejich vzhled. Jsou odrazem naší vitality a pamatují si všechny naše prohřešky. Zaslouží si proto mnohem víc, než jim dáváme. Nesmíme však zapomínat na to, že za každou hlavou, která se může pyšnit nádhernými vlasy, obzvlášť těmi dlouhými, se ukrývají roky každodenní péče o to vlastní zdraví.