Vybíráme fén na vlasy

Při péči o vlasy je třeba pamatovat zejména na základní pravidla, od jejichž dodržování se jejich vitalita a vzhled odvíjí. Vhodná /nejlepší přírodní/ vlasová kosmetika, zdravý životní styl, ale také šetrné sušení, barvení či tvarování vlasů stojí za krásnou a zdravou hřívou. Zastavme se spolu při jejich sušení a podívejme se, jaký fén je pro ty naše vlasy nejvhodnější a jaké možnosti výběru nám současný trh nabízí.

fen-na-vlasy-znacky-ceriotti-andopa-sk

Když nás vyhledávač zahltí spoustou výsledků

Výběr fénu na vlasy se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale čím náročnější jsme při parametrech, výkonu, funkcích či designu, tím více se vše komplikuje. Po hodinách googlení tak nakonec zjišťujeme, že vlastně ani netušíme, jaký fén bychom potřebovali, resp. který by nám a našim vlasům nejvíce vyhovoval. V tuto chvíli je každá rada nad zlato.

Již na začátku našeho lustrování zjistíme, že co se týče výběru, rozhodně si nemůžeme stěžovat. Fén už dávno není jen spotřebičem na sušení mokrých vlasů. Díky různým nástavcům, regulaci teplot a přidaným funkcím, jako je například ionizace, se z něj stává dokonalý přístroj pro tvorbu nadýchaných účesů či vln.

Základní dělení vysoušečů vlasů podle účelu

Hned na začátku je dobré si jednotlivé typy fénů rozdělit do kategorií a vybírat už jen z kategorie fénů určených pro domácí použití. Profesionální vysoušeče vlasů jsou sice podstatně kvalitnější, mají více funkcí a větší výkon, ale jsou určeny spíše k častému používání, čemuž odpovídá i jejich poměrně vysoká cena. Kategorie cestových fénů je zase jejich pravým opakem. Jednoduchý design, nižší hmotnost, minimum funkcí a ne nejvyšší příkon je předurčuje k občasnému používání v rámci dovolených či služebních cest. V tomto případě je tedy naše zlatá střední cesta přesně tím, co hledám.

Jaký výkon, kolik funkcí a jaká cena je tak akorát?

Fény pro domácí použití vůbec nejsou kategorie, která něčím výrazně zaostává za kategorií těch profesionálních. Jistě, mnohé z nich nemají takové množství speciálních funkcí a nástavců, ale pokud jsme ochotni si trochu připlatit, najdeme si i v této kategorii velmi kvalitní a výkonný spotřebič. Takže jaké jsou ty naše klíčové parametry? Při úpravách vlasů v domácím prostředí si často vystačíme s 3-4 teplotními stupni a průměrným výkonem fénu. Možná nám budou někdy chybět speciální nástavce, ale pokud nejsou součástí základní výbavy konkrétního typu, většinou je zde vždy možnost dokoupit si je zvlášť. Pro nás jako běžné uživatele je při výběru fénu jedním ze základních kritérií také jeho cena. I zde platí, že za málo peněz dostaneme málo muziky, proto je třeba velmi důkladně a pečlivě zvažovat a být ochoten přijímat kompromisy. Naštěstí nabídka fénů je tak široká, že si v rámci jasně určených parametrů určitě vybere každý.

Vedle základních parametrů je však při výběru fénu třeba všímat i těch méně podstatných. Celkový design, délka elektrické šňůry či hmotnost fénu nám mohou chvíle sušení vlasů buď zpříjemňovat, nebo řádně znepříjemnit. A i když nejsme profesionálové, přece nám není lhostejné, jestli vyhodíme peníze za fén, který nejenže nemá pro nás dostatečnou kvalitu, ale ještě ani dobře nevypadá!

Tak jako ve všech oblastech, i ve vývoji fénů jsme výrazně pokročili a stále se na trhu objevují novější, někdy až převratné technologie. To, co bylo v minulosti jen fikcí, je nyní běžnou realitou. A přestože nemusíme mít doma ten nejnovější prototyp fénu, přece se při jeho koupi nesnižme k těm nejzákladnějším modelům. Ne proto, že my na to přece máme, ale pro zdraví a vzhled našich vlasů.