Jak se popasovat s šedivými vlasy

sive vlasy

Pamatujete si tu frustraci, když jste našli první šedivé vlasy? Nuže, něco takového už nemusíte řešit. V posledních letech se staly šedivějící vlasy žhavým trendem a dokonce i mnohé celebrity si nechávají přirozeně šedé vlasy.

Šedivé vlasy jsou tak velmi populární, že je chtějí mít na hlavě i mladé ženy, kterým šediny ještě vůbec nehrozí. Oslovili i vás?

Proč vlasy šediví?

Stárneme prakticky od narození a na vlasech se to projevuje tak, že pigmentové buňky ve vlasových folikulách postupně odumírají. Když je ve vlasové folikulu méně pigmentových buněk, neobsahuje tolik melaninu, jako předtím a nabývá transparentnější barvu – tedy šedou, stříbrnou nebo bílou.

Šediny se však neobjevují pouze u starších lidí. Nejnovější výzkumy dokazují, že u mladých lidí jsou šedivé vlasy znakem chronického nebo akutního stresu. Ten ovlivňuje buňky produkující pigment, tedy melanocyty. Svůj podíl má na šedivých vlasech i genetika, proto si všímejte svých rodičů a prarodičů. Nakonec k výskytu šedých nebo bílých vlasů přispívá i nedostatek vitamínu B12 nebo problémy se štítnou žlázou.

Pravidelné barvení, nebo raději šedý melír na vlasy?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Barvení vlasů působí na pokožku hlavy i na samotné vlasy vysušující, proto je třeba používat speciální šampony pro barvené vlasy. Proceduru budete muset absolvovat častěji, ale pokud máte pocit, že vám šediny nesluší, je to skvělá volba jak oklamat matku přírodu.

Šedý melír patří mezi nejaktuálnější trendy v barvení vlasů. Bojuje s faktem, že naše vlasy nešediví v pravidelných pramenech, ale spíš ledabyle. Různé odstíny šedé, které používají zkušení vlasoví stylisté, vytvoří z šedin originální účes a i když budou vlasy odrůstat, přirozené šediny v nich budou působit upraveně.

Trend šedivých vlasů

Možná jste si už i vy při prohlížení sociálních sítí všimli trendu šedivých vlasů. Na instagramu pod populárními hastagy #grayhairdontcare a #grombre ženy ukazují, jak si nechají odrůstat barvené vlasy a přiznávají své šediny. Jessica Biel hrdě ukázala šedé vlasy na červeném koberci. Módní ikona Sarah Jessica Parker tvoří z šedivých pramenů žhavý trend. A některé celebrity, jako Kim Kardashian nebo Ariana Grande, si dokonce záměrně barví vlasy šedivou barvou. A komu tento odstín nejvíc sluší? Šedé vlasy se hodí k tmavší pleti a chladným modrým odstínům očí. Šedé prameny vyniknou zejména v tmavě hnědých vlasech, zatímco blondýny si jich často ani nevšimnou. Nemusíte se však omezovat, šediny sluší každému, pokud je podpoří správným outfitem. Nejvíce se k nim hodí zářivě bílá, vyhněte se však krémové, smetanové či ivory. Šediny krásně doplní i námořnická modrá a černá barva.

sedive vlasy - trend

Péče o šedivé vlasy

U většiny lidí jsou šedivé vlasy sušší a často vlnité nebo kudrnaté a to i v případě, že původně byly vlasy naprosto rovné. Jsou o něco sušší, proto je třeba je hydratovat a vyživovat. Záleží samozřejmě také na tom, zda se jedná o přirozené šediny, o šedý melír, nebo o kombinaci barvených a přirozeně šedých vlasů.

Pokud máte barvené vlasy, s vhodnou péčí je třeba začít výběrem vhodných odbarvovačů a barev. V profesionálním kadeřnictví vám rádi nabídnou barevnou masku na vlasy, která kombinuje krycí schopnosti barvy s bohatou výživou a vlasy natolik nevysušuje.

Pokud patříte k vyznavačům naturálního vzhledu a šedivé vlasy vnímáte spíše jako znak moudrosti a ne módní katastrofu, podpořte jejich lesk a krásu výživnými oleji a séry na vlasy. Takto získáte hebkou strukturu vlasů, ochranu před vysušováním a také zabráníte nadměrnému vypadávání vlasů, které se s šedivými vlasy často pojí.

Pokud patříte k praktickým lidem, kteří neradi tráví hodiny v koupelně, profesionální kadeřníci doporučují speciálně na šedé vlasy vyvinutý ošetřující systém Vitaplex. Sestává z hydratačního šamponu, jemného kondicionéru, který vlasy nezatěžuje, a masky, která je jako vitamínová bomba pro vlasy. Zanechává je dlouho jemné, pevné a bojuje proti jejich třepení i zlobivému odstávání a elektrizování.