Přírodní kosmetika – 3 výhody, proč volit eko kosmetiku

Přírodní kosmetika – 3 výhody, proč volit eko kosmetiku 1

Pojem přírodní kosmetika se stále častěji skloňuje v našich každodenních životech. V posledních letech se patrně zvýšila poptávka po zelenějších alternativách, a také v péči o pleť a vlasy chceme volit tu lepší alternativu. Avšak pojmy jako organický, 100% přírodní či bio se většině z nás slévá do jednoho, a my často ztrácíme přehled.

I proto jsme vám přinesli tento článek – spolu rozlouskneme význam jednotlivých označení pod záštitou 'eko'. A také vám prozradíme výhody přírodní kosmetiky a top 3 důvody, proč sáhnout po ekologické kosmetice.

Přírodní kosmetika a její výhody

Účinnější než konvenční kosmetika

Jelikož přírodní kosmetika (ve většině případů) využívá čistě přírodní složky, je mnohem šetrnější k pokožce než její syntetická verze. Látky se získávají přímo z rostlin, květin a bylin, jejichž účinky působí obohacující a hojivě na naši pokožku a vlasy. Dary přírody se přece v minulosti využívaly k řešení všelijakých problémů pravidelně.

Šetrnější k našemu zdraví

I vám se zatočí hlava pokaždé, když se snažíte rozluštit složení ingrediencí na obalu výrobku? Syntetické látky ve většině konvenčních produktech jsou často sestaveny na bázi ropy či chemikálií – sulfáty, parabeny, PEG, hliník, formaldehyd a seznam pokračuje. Existuje několik výzkumů, které prokázaly, že se užívání produktů se syntetickým složením spojuje s několika zdravotními obtížemi a onemocněními.

Šetrnější k přírodě

Jedním z předních důvodů, proč stále více konzumentů sahá po přírodní kosmetice je ohleduplnější přístup k životnímu prostředí. Látky pro přírodní kosmetiku se získávají šetrnějším způsobem a následná produkce výrobků bere ohled na životní prostředí, zvířátka i naše zdraví. Navíc neorganické látky v běžné kosmetice se následně smýváním dostávají do přírody, čímž ji do velké míry znečišťují.

Přírodní kosmetika – 3 výhody, proč volit eko kosmetiku 2

Pojem 'eko' - proč neházet všechno do jednoho pytle

Není obtížné ztratit se v jednotlivých pojmenováních a označeních. Většinou spatříme na výrobku logo ve spojení s přírodou, a okamžitě si to spojujeme s něčím lepším. Slova jako bio, vegan, eco-friendly se nám zdají být stejná, přičemž každý z nich představuje jiné podmínky výroby a jiný obsah daného produktu. A zatímco jedno je opravdu lepší volbou pro naše zdraví a planetu, další produkt může být těžkou syntetikou s chytrým marketingem. Jak se tedy vyznat a nezbláznit se z toho?

Vegan a cruelty-free kosmetika

Veganská kosmetika znamená, že daný produkt neobsahuje žádnou látku z živočišných zdrojů. Vegan kosmetika by také neměla být testována na zvířatech, to je však často spíše výjimkou než pravidlem. Pokud si chcete být 100% jisti, že výrobek nebyl testován na zvířatech, hledejte na obalu výrobku výraz cruelty-free.

Veganská kosmetika se stává stále oblíbenější, než lidé začínají dbát více na podmínky, ve kterých se jejich oblíbený produkt vyrábí. Veganské produkty jako kondicionéry či šampony naleznete také v naší řadě vlasové kosmetiky.

Přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika představuje produkty, jejichž složení sestává z rostlinných zdrojů, a obchází syntetické a chemické látky. K tomu, aby se produkt mohl oficiálně zařadit mezi přírodní kosmetiku, musí mít 95% přírodní složení.

Jelikož se tento pojem neváže ke striktním regulacím, značka může označit svůj produkt jako přírodní i v případě, že se jeho složení mísí se syntetickými látkami. Chcete-li se ujistit, zda je kosmetika opravdu přírodní, prostudujte si vždy etiketu výrobku.

BIO a organická kosmetika

Bio a organická kosmetika je vlastně totéž. Důležité však je, že organická kosmetika nemůže obsahovat látky, které nepocházejí z biologického zemědělství a nebyly pěstovány podle schválených biologických metod.

Kosmetika bez syntetiky

Existuje ještě další skupinka kosmetiky, která si sice nemusí říkat přírodní kosmetika, ale má velkou výhodu v tom, že neobsahuje škodlivé chemické látky jako parabeny, sulfáty, silikonů či polyethynolglykolu.

Certifikát jako záruka

Zatímco se nás značky často snaží nalákat na eko pojmy a ekologicky působící balení, certifikáty jsou vždy zárukou důvěryhodnosti toho, co stojí na obalu.

Věříme, že jste díky tomuto článku nabyli přehledu o světě eko kosmetiky a že vám při příštím nákupu poslouží při výběru těch vhodných produktů.