Jak si poradit se špatně zabarvenými vlasy

Každé nové barvení vlasů s sebou přináší malé vzrušení z konečného výsledku. Nemluvě o tom, když své experimenty děláte samy doma. Nejednou se pak stane, že čokoládově hnědá barva z obrázku na krabičce vám vlasy obarví načerno a z dokonalé platinové vám zůstanou vlasy žluté jako sláma. Co dělat, abyste nemuseli příštích pár týdnů chodit po kanálech? Máme pro vás pár lidových, ale osvědčených tipů, které vám nechtěný barevný odstín z vlasů dostanou jednou provždy.

ako-si-poradit-so-zle-zafarbenymi-vlasmi-andopa-sk-1

Vitamin C – silný, ale šetrný

Není žádným tajemstvím, že vitamín C v podobě citrónu používaly již babičky k zesvětlení barvy vlasů. Jeho síla je však dost velká i na to, abyste si z něho vyrobili svůj vlastní stahovač barvy. Ideální je použít jeho práškovou formu /kyselina askorbová/ v poměru 1:1 se šampon U šamponu se vyplatí sáhnout po nějakém silnějším, ideální jsou šampony proti lupům. Směs šamponu a vitaminu C smíchejte a štětcem aplikujte na vlasy, jako byste je barvili. Výsledný efekt zvýrazníte, pokud vlasy následně zakryjete gumovou čepicí a necháte působit zhruba 40 minut. Po opláchnutí je dobré vlasy ošetřit hydratačním kondicionérem nebo maskou či jim dopřát výživnou olejovou kúru.

Všestranná jedlá soda

Jedlá soda, soda bikarbonu nebo hydrogenuhličitan sodný je také účinný čistící prostředek, tak proč ji nepoužít i na vlasy? Kombinací šampónu proti lupům a jedlé sody je možné dosáhnout podobného výsledku jako u vitaminu C. Jedlá soda má přirozeně bělící účinek na zuby nebo na pleť. Pasta na smytí barvy na vlasy se míchá v poměru 1:1 a na vlasech by měla působit alespoň 10 minut. Po opláchnutí můžete kúru zopakovat a vlasy následně ošetřit vhodným kondicionérem.

Saponát – dejte mu šanci, zvládne toho dost

Stažení nechtěné barvy z vlasů pomocí saponátu je asi nejjednodušším způsobem. Pár kapek smíchejte s množstvím šamponu podle délky vašich vlasů a jemně vmasírujte. Tento proces můžete také zopakovat vícekrát, avšak netřeba to přehánět, protože agresivní přísady v saponátu by mohly z vašich vlasů vymýt přirozenou mastnotu

Vinný ocet – nejen do salátů

Již samotná kyselá povaha octa naznačuje, že bude při odstraňování barvy z vlasů dosahovat skvělých účinků. Stačí ho smíchat s teplou vodou v dobře známém poměru 1:1, vlasy opláchnout a následně zabalit do koupací čepice na 15-20 minut. Potom pořádně umýt šamponem a ošetřit.

A co tak jogurt?

Jogurt je úžasný zakysané mléčný produkt, jehož benefity pro náš střevní trakt a celkovou imunitu jsou dalekosáhlé. To, co jste možná nevěděli, je, že si poradí i s barvou na vlasech. Máme pro vás hned dvě varianty.

Pokud jsou vaše vlasy mastné, smíchejte 40 g růžového jílu a hrnek jogurtu a nechte na vlasech působit 20 minut.

Na vlasy suché stačí vyměnit jíl za droždí a nechat na vlasech přibližně 2 hodiny. Potom vlasy pořádně umýt šamponem a ošetřit. Kromě toho, že jogurt si poradí s barvou, vlasy vyživí a zanechá je přirozeně krásné.

zle-zafarbene-vlasy-andopa-sk

Rostlinné oleje jako odstraňovače starých nátěrů

Rostlinné oleje, jako jsou lněný, řepkový, slunečnicový, olivový nebo lopuchový, si také dokážou poradit s nechtěným odstínem barvy na vlasech. Všechny tyto oleje obsahují látky, které svojí povahou štěpí barevné pigmenty na povrchu vlasů.

Smíchejte stejné množství oleje a brandy a aplikujte na vlasy po dobu od 2-4 hodin, v závislosti na intenzitě odstínu. Kúra s lopuchovým olejem je ještě jednodušší. Nahřejte ho na teplotu 36 stupňů Celsia a vmasírujte po celé délce vlasů až ke kořenům. Na hlavu použijte koupací čepici a nechte působit 6 hodin, klidně i přes noc. Po opláchnutí omýt šamponem.

Způsobů, jak se zbavit nechtěného barevného odstínu po nevydařeném barvení vlasů, je opravdu nespočet. Jejich účinnost však ovlivňuje množství ukazatelů. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud s procedurami začnete hned po barvení, nebo alespoň co nejdříve. Čím déle je barva na vlasech, tím déle trvá i její odstranění. Míra účinnosti je také závislá na tom, zda se snažíte smýt přeliv nebo barvu permanentní. Všechny tyto přírodní recepty však potřebují k maximálnímu účinku i vaši trpělivost. Pokud nemáte tolik času a pevné nervy nejsou vaší silnou stránkou, můžete si pořídit originální stahovač barvy. Ten sice k vašim vlasům nebude až tak šetrný, ale výsledek vás jistě nezklame.