Podpořte růst vlasů rychle a efektivně

Možná to bude znít trochu otřepaně, ale základem všeho je vnitřní rozpoložení a pohoda. Ať už jde o krásnou pokožku, jasný pohled, nebo zářivé vlasy, stavebním kamenem krásy je zdraví a vitalita. Jinak to není ani v případě růstu vlasů. Co všechno ovlivnit můžeme a na které faktory ovlivňovat nedokážeme?

Něco o vlasech

Kvalita našich vlasů je dána mnoha faktory. Může to být náš životní styl, rasa, genetická výbava, ale také věk. Dospělý jedinec má na hlavě v průměru 100000 – 150000 vlasů a rychlost růstu vlasů je cca 1 cm za měsíc. Za jeden den nám vypadne 50 - 100 vlasů, ale místo každého vypadlého vlasu doroste nový. Životnost vlasu je zhruba 2 – 6 let. Co se týče struktury vlasu, jeho složení je z 95% tvořeno bílkovinou nazývanou také keratin. Barvu, vodu a další výživu mu dodává vrstva melaninu. Pokud bychom se podívali na vlas v průřezu, viděli bychom 3 základní vrstvy, z nichž se skládá: kutikula, vlasová kůra a dřeň. Ve složení vlasu bychom tedy našli kromě bílkoviny keratinu i vodu, stopová množství železa, zinku, hořčíku, mědi a selenu, ale také tuky, pigmenty a vitaminy.

rychly-a-efektivny-rast-vlasov-andopa-sk

Jaké faktory ovlivňují růst vlasů?

Již ze základního složení vlasů je zřejmé, jaké látky je třeba jim pravidelně dodávat, abychom podpořili jejich růst a vitalitu. Jelikož právě bílkoviny jsou jejich základním stavebním kamenem, je logické, že bude-li naše strava bohatá na proteiny (je jedno, zda rostlinného nebo živočišného původu), budou mít naše vlasy dostatek stavebního materiálu pro svou prosperitu. Samozřejmě, že zdravá a vyvážená strava jde ruku v ruce i s dostatečným příjmem vitamínů a minerálů. Zapomínat není třeba také na pitný režim a přiměřený příjem „dobrých“ tuků. Stres a pobyt ve znečištěném prostředí ubírá z vitality nejen nám, ale se odráží i na kráse našich vlasů. I se stoupajícím věkem či přidruženými diagnózami se může rychlost růstu zpomalovat. Toto jsou však už faktory, které umíme ovlivnit jen velmi těžko, a nezbývá nám nic jiného, než je přijmout.

Pár triků pro rychlejší růst vlasů:

  1. Strava bohatá na vitamíny, hlavně vitamin C (paprika, ananas, citrusy, bobulovité ovoce), A (mrkev), H (květák), E (ořechy, olivový olej, avokádo) a komplex B vitamínů, železa (mandle, luštěniny, špenát ) a proteinů (maso, vejce, mléčné výrobky, brokolice).
  2. Kúra z vaječných bílků dodá vlasům přirozenou hebkost, sílu a podpoří jejich růst.
  3. Masírování pokožky hlavy vlasovými oleji, nejlépe teplými, pokožku prokrví, zlepší cirkulaci krve, a tím podpoří také rychlost růstu vlasů. Nejosvědčenější oleje pro tuto kúru jsou ricinový, kokosový, arganový, rakytníkový nebo olivový
  4. Střídmé používání stylingových přípravků, jejichž chemické složení může při každodenní aplikaci poškodit stavbu vlasů a zpomalit i samotný růst.
  5. Šťáva z brambor v kombinaci s vaječným žloutkem a medem funguje také výborně! Na první pohled budou vlasy hydratované a bramborová šťáva podpoří jejich růst a vitalitu.
  6. Všemocný jablečný ocet má uplatnění téměř v každé oblasti našeho života, vlasy nejsou žádnou výjimkou. Svým složením posiluje vlasové folikuly, udržuje stálou pH ve vlasech, odbourává nánosy z kosmetických přípravků a kromě podpory růstu se postará i o lepší pevnost vlasů. Stačí vlasy po umytí opláchnout octem zředěným s vodou. Pro lepší pocit si můžeme do roztoku přidat také aromatický esenciální olej, například cedrový.
  7. Produkty s obsahem křemíku zpomalují růst, a proto bychom se jim měli raději vyhnout. Tím, že vlas obalí, nedovolí mu dýchat a ani přijímat vodu či další potřebné látky.
  8. Kondicionér je určený na výživu a posílení vlasů, ne však pokožky hlavy. Proto je třeba ho nanášet jen na vlasy, do styku s pokožkou by neměl přijít. Ucpáním vlasových folikulů by se nám vlasy více mastily.
  9. Pro podporu růstu vlasů je velmi vhodné používat různé domácí masky. Internet je plný receptur a mnohé z nich jsou skutečně velmi účinné a lety osvědčené.
  10. Spánek je důležitý! Právě proto bychom mu měli věnovat dostatečnou pozornost. Kvalita i délka spánku stejně jako stres totiž úzce souvisí s kvalitou našich vlasů. Když tělo není v noci dostatečně zregenerováno, nemůže dostatečně vyživovat ani naše vlasy. Ty časem začnou padat, a to má od jejich vitality dost daleko.

Ve jmenování toho, co dělat a co nedělat pro lepší růst vlasů, by se dalo pokračovat ještě velmi dlouho. Pokud si však uvědomíme, že pokud naše tělo nebude v harmonii s přírodou, nic na světě nám nepomůže, abychom se cítili a vypadali zdravě.