Jak správně prát ručníky v kadeřnickém salonu

Je to slastný pocit zabalit po horké sprše své tělo do příjemného měkoučkého a voňavého ručníku. Nadýchaná vlákna vsají veškerou vlhkost a zároveň pokožku jemně masírují. Nějak takhle si to všichni představujeme, avšak realita bývá často jiná.

Zásady, které se vyplatí dodržet

Udržet si tu původní měkkost a nasákavost ručníků může být trochu náročné, ne však nemožné. Stačí se držet několika základních pravidel a naše ručníky budou jako nové velmi dlouhou dobu. Tak jak tedy správně prát ručníky?

Třeba si uvědomit, že nový ručník je napuštěn chemikáliemi, které způsobují nejen jeho měkkost, ale zároveň zabraňují vláknům absorbovat vlhkost. Proto je třeba nový ručník vždy před prvním použitím vyprat nebo namočit na 24 hodin do studené vody s trochou octa. Tímto způsobem získají vlákna schopnost absorbovat vlhkost a ocet ve vodě zároveň pomůže barvivům navázat se vlákna.

Zejména v provozech kadeřnických salonů, kde se denně pere množství ručníků, může trochu péče výrazně prodloužit jejich životnost a kvalitu. A protože zde je nutné z hygienických důvodů prát ručník po každém použití, je třeba se zaměřit hlavně na kvalitu praní. Adekvátní množství pracího prostředku a nepřeplněná pračka zajistí, že ručníky budou dokonale čisté a voňavé. A když jsme už při vůni, na aviváž při praní ručníků je třeba raději zapomenout. Aviváž obalí bavlněná vlákna filmem, který jim snižuje opětovnou nasákavost a ručník bude paradoxně tvrdší.

Nikdo nechce mít na hlavě ručník, který je sice čistý, ale jeho vůně má od té příjemné hodně daleko. A přestože se v salónu denně použije mnoho ručníků, nemělo by to nijak ovlivnit jejich kvalitu a svěží vůni. Při praní je třeba nechat ručníkem dostatek místa v bubnu pračky, a pokud je to možné, nemíchat je s jiným prádlem. Pokud by jejich vůně ani po vyprání nebyla nejsvěžejší, je třeba dát do pračky spolu s pracím práškem i trochu jedlé sody a octa. Ocet vodu změkčí a soda se postará o nežádoucí pachy.

Příjemná vůně čistoty a měkkost závisí i na správném způsobu sušení ručníků. Nejlepší způsob je sušení v sušičce nebo venku na vzduchu. Ne vždy to však možnosti dovolují, proto pokud se ručníky suší v uzavřené místnosti, je třeba se postarat o její pravidelné odvětrávání a zajistit ručníkem na sušáku dostatek místa.

Je jasné, že ani při zachování všech potřebných kroků při praní se nám navěky nepodaří udržet vlákna v takovém stavu, jak bychom si přáli. A protože kvalita ručníků je také jedním z ukazatelů kvality v salonu, po jisté době je nejlépe opotřebované a tvrdé ručníky z provozu vyřadit a nahradit je novými a hebkými.