Jak vyhrát boj proti lupům

Jsou nevítaným doplňkem našich vlasů, narušují náš osobní komfort a jsou také jasným doprovodným znakem, že něco není v pořádku. Projevují se suchou, svědící a zarudlou pokožkou hlavy a bílé šupinky se z vlasů dostávají i na oblečení. I takto by se daly velmi zjednodušeně popsat lupy ve vlasech. Jak ale proti nim bojovat?

bojujte-proti-lupinam-andopa-sk

Kde se berou?

Lupy jsou v podstatě pozůstatky odumřelé svrchní vrstvy vlasové pokožky, které se ve větším množství shlukují, a tím se stávají viditelné. Proces obnovování pokožky je přirozený u každého člověka, je-li však odumřelých buněk více, než je normální, může z toho vzniknout velmi nepříjemný kosmetický problém, který má většinou i zdravotní pozadí. Lupy se vyskytují většinou na mastné pokožce hlavy, ale mohou je mít na svědomí i různé jiné faktory, například sklony k zánětům, nedostatek důležitých vitamínů či přemnožení určitého druhu kvasinek. Rovněž se mohou vytvářet jako následek určitého druhu onemocnění, ať už psoriázy, atopického ekzému, či ve vážnějších případech i seboroické dermatitidy. Jejich výskyt může být častější v zimním období, kdy je pokožka hlavy více oslabena náhlými výkyvy teplot či chladnějším počasím.

Jak s nimi bojovat pomocí kosmetických přípravků?

Na trhu existuje řada přípravků, které výskyt lupů eliminují či dokonce dostanou jejich výskyt celkem pod kontrolu. Počínaje šamponykondicionéry až po účinná vlasová tonika, které dodají pokožce potřebné výživné látky k její regeneraci. Všechny tyto přípravky by měly být svým složením určeny ke každodennímu použití, to znamená, že by měly mít vyrovnanou hodnotu pH a dostatečné ošetřující účinky. Ideální je, pokud příčinu vzniku lupů určí odborník/dermatolog, léčba je pak mnohem účinnější a efektivnější, je-li zaměřena na konkrétní příčinu.

Kromě dezinfekčních a antibakteriálních účinků by měly být v kosmetických přípravcích proti lupům zastoupeny i důležité minerály a účinné látky, zejména keratin, alantoin, kafr, mentol či pyrition zinku. Také strava by měla být dostatečně bohatá na vitamíny, hlavně vitamíny skupiny B, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Přestože strava nemá přímý vliv na tvorbu a výskyt lupů, dodržováním základních pravidel stravování však lze předcházet vzniku plísní či zánětlivých onemocnění.

lupiny-vo-vlasoch-andopa-sk

Odstranění lupů přírodní cestou

Pro ty, kteří upřednostňují spíše přírodní recepty a přirozenou cestu, jak se zbavit lupů, poskytuje příroda celou škálu možností, jak si pomoci. Mnohé z těchto prostředků a kombinací jsou velmi účinné a efektivní.

Nejjednodušším a velmi účinným zdrojem přírodních probiotik a přátelských bakterií, které účinně bojují proti plísním, a tím také zabraňují nadměrnému odlupování pokožky, je jogurt. V kombinaci s mletým pepřem je tato směs jedinečným bojovníkem proti lupům.

Dalšími velmi účinnými prostředky proti lupům jsou oleje: olivový, nimbový, kokosový nebo ricinový – každý z nich dokáže podrážděnou a zanícenou pokožku hlavy uklidnit a zahojit. Zahřáté a vmasírované do pokožky hlavy je stačí nechat alespoň půl hodiny působit a poté umýt vhodným šamponem.

Nesmíme zapomenout ani na gel z aloe vera, který je významný zejména svými antibakteriálními a fungicidními vlastnostmi.

Boj proti lupům je běh na dlouhé tratě. Vyhrát ho znamená změnit svůj život, své stravovací a hygienické návyky a zaměřit se více na sebe a své celkové zdraví. Jen tak se lze zbavit lupů jednou provždy.