Jak zabránit miniaturizaci vlasových folikulů

Miniaturizace vlasových folikulů je odborný název pro ztenčování vlasů nebo plešatění. Tento proces, který obvykle postihuje muže, způsobuje, že vlasové folikuly se scvrkávají a růst vlasů je náročnější. Vlasy vyrůstající z takových folikulů jsou jemnější, tenčí a křehké. Lehce vypadávají, což vede k tvorbě ostrůvků plešin.

Příčiny miniaturizace vlasových folikulů

Hlavní příčiny miniaturizace vlasových folikulů jsou tyto:

  • genetika - člověk má specifický gen, který sdílí se svými příbuznými a předurčuje jej k tomu, že jsou jeho vlasové folikuly citlivější na působení určitých hormonů,
  • věk - věkem se vlasové folikuly přirozeně zmenšují a poskytují vlasům méně výživy,
  • hormon známý jako dihydrotestosteron - je to derivace hormonu testosteron, který přímo negativně ovlivňuje vlasové folikuly a způsobuje vypadávání vlasů u mužů, ale i u žen,
  • kombinace všech tří faktorů – vyšší věk, působení hormonů a genetika společně ovlivňují miniaturizaci vlasů.

Příznaky miniaturizace vlasů

Vypadávání vlasů zapříčiňují také mnohé jiné faktory. Někdy jde o příznak jiného onemocnění, jindy je to jen důsledek nesprávné péče o vlasy a jejich namáhání nevhodným barvením nebo stylingem. Vlasy více vypadávají, i když prožíváme silný stres. Jak tedy rozpoznat, že je naším problémem právě miniaturizace vlasových folikulů?

Všímejte si následujících příznaků:

  • velká ztráta vlasů při česání hřebenem nebo kartáčem,
  • tenké vlasy – pokud vám přirozeně vypadne vlas, zkuste jej roztrhnout. Pokud to půjde s lehkostí, je pravděpodobně velmi tenký,
  • rozšířená cestička ve vlasech - vlasy často vypadávají tam, kde jsou nejčastěji vystaveny vlivu okolí, tedy zejména v oblasti cestičky a na okrajích vlasové linie, kde se zase tvoří takzvané kouty,
  • řídnutí vlasů na vrcholu hlavy, takzvaná koruna,
  • více vypadlých vlasů na polštáři nebo v odtoku sprchy.

Při zjišťování miniaturizace vlasů mohou lékaři vyžadovat také vyšetření krve, aby se vyloučily jiné zdravotní problémy. Doma si však můžete sami provést jednoduchý test.

Vezměte si mezi prsty pramen vlasů, ideální množství je přibližně 60 vlasů. Samozřejmě, počet pouze odhadujeme. Jednou rukou chyťte vlasy u kořínků, druhou zase u konečků. Jemně tahejte vlasy směrem nahoru. Takto zjistíte, zda se vám vlasy dříve trhají (zůstanou vám v ruce, kterou je držíte za konečky) nebo lámou (zůstanou vám v ruce, kterou je držíte u kořínků). Pokud vám při takovém pokusu vypadnou více než tři vlasy, je to spolehlivý příznak miniaturizace vlasových folikulů.

Jak vyřešit miniaturizaci vlasových folikulů

Existují řešení, která můžete vyzkoušet sami doma a ihned. Při miniaturizaci vlasových folikulů pomáhá aplikace kosmetických přípravků s obsahem účinných přírodních látek, jako jsou různé esenciální oleje z léčivých rostlin. Speciálně vyvinutá řada produktů od Jean Paul Mynè je revolucí v péči o oslabené vlasy a folikuly. Řeší vypadávání vlasů, plešatost, ale i jiná onemocnění pokožky hlavy. Obnovuje rovnováhu v oblasti vlasové pokožky. Účinné látky jsou právě esenciální oleje a výtažky z léčivých rostlin, které působí přímo na příčiny těchto problémů a ne pouze na jejich příznaky. Aby byl efekt co nejrychlejší a spolehlivý, je vhodné kombinovat celou řadu těchto produktů – od šamponů, přes kondicionéry, masky a doplňky stravy. Ošetříte své vlasy a pokožku zvenčí a zároveň budou vitamíny, antioxidanty a léčivé látky působit i zevnitř.

Závažné vypadávání vlasů je vhodné konzultovat s lékařem a případně naplánovat transplantaci vlasů z částí vlasové pokožky, kde stále hustě rostou.